Powstaje w wyniku prażenia (wypalania) skał wapiennych i ich przemielenia. Podstawowym składnikiem użytecznym rolniczo jest tlenek wapnia CaO, którego zawartość w zależności od odmiany wynosi
od 60 do 87 %.
Nawóz uzyskał pozytywną opinię Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach i odpowiada
PN-93/C-87007/02
Podstawowym składnikiem dla odmian od 01 do 03 jest tlenek wapnia CaO.
Jest nawozem wyjątkowo skutecznym:
![]() luzem |
![]() worki polietylenowe: 15, 20, 25, 40, 50 kg |
![]() big-bagi: 1,0T |
Jest wapnem palonym mielonym uzyskanym z wypalenia skały dolomitowej.Charakteryzuje się wyjątkowo szybkim i skutecznym działaniem na glebę i uprawy. Jak inne odmiany wapna tlenkowego winno się go stosować głównie na glebach ciężkich gliniastych, oraz glebach średnich.
![]() luzem |
![]() worki polietylenowe: 15, 20, 25, 40, 50 kg |
![]() big-bagi: 1,0T |
Podstawowym składnikiem dla odmian od 04 do 06 jest węglan wapnia. CaC03; Jest nawozem naturalnym powstałym w wyniku zmielenia wapienia jurajskiego. Zawiera od 45 - 52% tlenku wapnia (CaO). Nawóz uzyskał pozytywną opinię Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach i odpowiada PN-93/C-87007/02
Zawartości metali ciężkich są bardzo niskie i nawóz ten jest uznany za ekologicznie czysty. Jego doskonałe rozdrobnienie gwarantuje łatwy wysiew oraz szybkie wymieszanie z warstwą orną gleby. Wapno nawozowe węglanowe, z racji niskiej rozpuszczalności może podnosić pH nawet przez kilka lat od momentu jego zastosowania, co uzależnione jest w dużej mierze od granulacji i wilgotności gleby.
![]() luzem |
![]() worki polietylenowe: 15, 20, 25, 40, 50 kg |
![]() big-bagi: 1,0T |
Wapno nawozowe węglanowe z zawartością magnezu jest nawozem naturalnym powstałym w wyniku zmielenia skał dolomitowych. Nawóz uzyskał pozytywną opinię Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa w Puławach i odpowiada PN-93/C-87007/02 różniącą się w zależności od kopalni na której jest produkowany
![]() luzem |
![]() big-bagi: 1,0T |
Wapno nawozowe stosowane jest w rolnictwie zarówno w uprawach podstawowych jak i specjalistycznych.
Niestety znaczna część gleb Polski, niezależnie od sposobu ich użytkowania jest silnie zakwaszona. Zajmujące największą powierzchnię gleby gruntów ornych w ponad 50% wykazują odczyn bardzo kwaśny i kwaśny a stan ten nie ulega zmianie od wielu, wielu lat. W skali wszystkich krajów Unii Europejskiej zajmujemy pod tym względem niechlubne pierwsze miejsce. Oferując różne odmiany wapna nawozowego wszystkim zainteresowanym, „AGRIA” chce aktywnie uczestniczyć w zmianie tego niekorzystnego stanu.
W wyborze formy i odmiany wapna oprócz stopnia zakwaszenie określanego jako pH, należy uwzględniać rodzaj gleby i uprawianych roślin, oraz termin stosowania.
„AGRIA” oferuje Państwu wapno nawozowe we wszystkich spotykanych formach a mianowicie:
Forma nawozu jest jednym z ważniejszych czynników decydujących o efektywności wapnowania, a zatem o szybkości odkwaszania gleby. Decydującą rolę w tym zakresie odgrywa rozpuszczalność nawozów w wodzie
Forma tlenkowa nawozu, gdzie składnikiem jest tlenek wapnia CaO powstały poprzez prażenie /wypalanie/ skały wapiennej, rozpuszcza się najłatwiej, co sprawia, że ta forma wapna jest najbardziej skuteczna.
Znacznie trudniej natomiast rozpuszczają się formy węglanowe powstałe z przemielenia skał wapiennych niewypalonych.
Rozpuszczalność w wodzie określonej formy wapnia charakteryzuje poniższa tabela
Forma wapna nawozowego |
tlenkowa |
węglanowa |
% wapnia (CaO) |
powyżej 60 |
powyżej 40 |
ilość wody potrzebna do rozpuszczenia 1 kg nawozu (litry) |
760 |
66 000 |
Każda z form zawierająca magnez powstały przez wypalanie skały bądź nie, staje się formą tlenkowo lub węglanowo-magnezową.
Wapna tlenkowe /palone/ polecane są przede wszystkim na gleby ciężkie, gliniaste i średnie a węglanowe — na lekkie, piaszczyste.
Zakwaszenie gleb powoduje niską ich produktywność oraz zwiększa skażenie środowiska naturalnego. Niedobór wapna i kwaśność gleb powodują przede wszystkim zmniejszenie przyswajalności składników pokarmowych przez rośliny uprawne i degradację gleby, co prowadzi do obniżenia plonów i ograniczenia możliwości doboru uprawy gruntów.
Wapnowanie jako zabieg odkwaszający wpływa na podnoszenie urodzajności gleb poprzez:
Najodpowiedniejszym terminem wapnowania jest letnie wapnowanie na ściernisko. Uprawki pożniwne pozwalają na dobre wymieszanie wapna z warstwą orną gleby. Wapnować można także jesienią pod orkę zimową. W warunkach bezśnieżnej zimy, wapnowanie można prowadzić w okresie zimowym oraz wczesnowiosennym.
Pamiętając, że gleba traci rocznie ok. 140 kg CaO na 1 ha, należy sukcesywnie uzupełniać występujący ubytek i poprawiać odczyn (pH) dostosowując go do poziomu odpowiedniego dla uprawianych roślin.
Optymalne zakresy pH dla wybranych roślin rolniczych i warzyw.
Wrażliwość roślin |
Gatunki roślin |
Optymalne pH gleby |
MAŁO WRAŻLIWE |
łubin,seradela, len, trawy |
5,1 – 5,5 |
ŚREDNIO WRAŻLIWE |
owies, ziemniaki, mieszanki zbożowe, |
5,6 – 6,0 |
WRAŻLIWE |
pszenica, rzepak, bobik, łubin biały, łubin |
6,1 – 6,5 |
BARDZO WRAŻLIWE |
burak, kukurydza, jęczmień, lucerna, |
6,6 – 7,0 |
Wybór określonej formy i odmiany należy do Państwa, my zaś zawartymi na stronie informacjami postaramy się pomóc w tym wyborze, oraz dostarczyć wybrany towar do gospodarstwa.